body{-webkit-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;-moz-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;-ms-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both}@-webkit-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-moz-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-ms-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-o-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001ייעוץ ראשוני חינם ללא התחייבות

ביטול הליכי פשיטת רגל - באילו תנאים?

פתיחה בהליכי פשיטת רגל לרוב נעשית על מנת לאפשר לחייב לרכז את כל החובות שצבר מול הנושים ולהגיע להסדר כלשהו מול כל אחד מהם על מנת לפרוע את מלוא חובותיו.

הליך שנפתח יכול גם להסתיים עקב ביטול בהתקיימם של כמה תנאים שעליהם נפרט בסקירה המשפטית שלפניך.

פושטי רגל שנקלעו לסיטואציה משפטית מורכבת ועומדים בפני ביטול ההליכים, צריכים לפנות ולהתייעץ באופן מיידי עם עורך דין, על מנת להבין את מצבם ולהתמודד בבית המשפט לפני קבלת הכרעה בעניין.

החוק קובע את התנאים לביטול הליכי פש"ר

סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל התש"ם-1980 מפרט את המקרים והעילות שבעקבות התרחשותם ניתן לבטל את הליך פשיטת הרגל ואלו הם:

  • החייב קיבל צו הפטר
  • החייב הצליח לגבש הסדר מוסכם עם נושיו על תשלום חובותיו ואותו הסדר אושר על ידי בית המשפט
  • הובאו הוכחות בפני בית המשפט כי החייב ניצל לרעה את ההליך כדי להימנע מתשלום חובותיו ובית המשפט הורה על ביטול ההליך

קבלת הפטר

כל אדם הנמצא במצב של פשיטת רגל מייחל לקבל צו הפטר הניתן לו על ידי בית המשפט וקובע כי כל חובותיו נמחקו בין אם שילם אותם או שקיבל אישור כי החובות לא קיימים יותר.

הבקשה לקבלת הפטר יכולה להיות מוגשת על ידי החייב או על ידי כונס הנכסים והיא לרוב מאושרת רק כאשר החייב מספק הוכחות לבית המשפט שעמד במספר רב של תשלומים שנקבעו לו או שהצליח לפרוע את כל החובות שצבר.

צו ההפטר מגן על החייב מכל תביעה עתידית שיכולה להיות מוגשת נגדו על ידי הנושים בעבור אותם חובות שנסגרו.

צו הפטר מבטל הלכה למעשה את פשיטת הרגל של החייב, שאז הוא יכול להמשיך בחייו כשהוא למעשה פותח דף חדש ונקי מחובות עבר.

ליחצו כאן וקיראו בהרחבה בנושא הפטר

הסדר תשלומים

במידה והחייב הגיע להסדר תשלומים כלשהו עם הנושים להם הוא חייב כספים, הליכי פשיטת הרגל מבוטלים. הסדר התשלומים יכול להתבצע בכל שלב בתהליך של פשיטת הרגל שלא כמו הבקשה לקבלת צו הפטר, אותה ניתן להגיש רק לאחר שהחייב עמד בתשלומים החודשיים שנקבעו לו בהתאם למצבו הכלכלי.

התנאים של הסדר תשלומים מול הנושים לרוב קובעים סכום קבוע אותו ישלם החייב כל חודש לנושה, תוך שהנושה מסכים לוותר על סכום מסוים מהחוב הכללי.

הסדר תשלומים זה יכול להיכנס לתוקף רק לאחר מתן אישור מצד כל הנושים במסגרת אסיפת נושים וכמו כן אישורו של בית המשפט. ברגע שהסדר התשלומים נכנס לתוקף, מתבטלים כל הליכי פשיטת רגל נגד החייב.

התנהגות בלתי הולמת של החייב

בפעמים לא מעטות בית המשפט וכונס הנכסים מגלים כי החייב פנה להגיש בקשה לפתיחת תיק פשיטת רגל על אף העובדה שהיה יכול לשלם את החובות שלו לנושים וזאת על מנת "ליהנות" מהיתרונות של הסטאטוס – "פושט רגל".

על פי סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל, בית המשפט רשאי לבטל ולסרב לבקשה עבור פתיחת תיק פשיטת רגל במידה ומצא כי אותו חייב אינו באמת זקוק לאישור הבקשה וכל מטרתו לנצל לרעה את ההליך שיש בו לשרת ולמנף את האינטרסים הכלכליים שלו.

דוגמאות מתוך פסקי דין שעסקו בביטול הליכים

לאורך השנים נדונו בפני בתי המשפט ברחבי המדינה, כמה וכמה מקרים מעניינים ומורכבים, שדנו בבקשה לביטול הליכי פשיטת רגל. בחרנו מתוך המאגר המשפטי כמה וכמה פסקי דין והחלטות מעניינות בתחום:

  • החלטת ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע בהליך - פשר (ב"ש) 5104/98 שר אורי נ' כונס נכסים הרשמי
  • פסק דין של בית המשפט העליון בהליך עא 11117/07 יהודית אריכא נ' עו"ד ארז חבר
  • פסק דין ישן של בית המשפט העליון בהליך עא 75/74 יעקב לוין נ' יצחק קוטנר, כט (2) 014
  • פס"ד של בימ"ש המחוזי בחיפה בהליך פשר (חי') 13443-01-10 דר יאיר נ' כונס הנכסים הרשמי
  • החלטת ביהמ"ש העליון בהליך רעא 4911/11 אליהו דיאס נ' האפוטרופוס הכללי - כונס הנכסים הרשמי
  • פסק דין של בית המשפט המחוזי בהליך פש"ר 1689/01 לוסקי נ' כנ"ר ת"א

לקבלת מידע ספציפי וסיוע משפטי אישי, חשוב לפנות לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין פשיטת רגל - בעל ניסיון וידע מקיף בתחום.

יש לציין כי מדי שנה דנים בתי המשפט המחוזי והעליון, בתיקים לא מעטים הדנים בנושא. ההלכות והפסיקה בנושא ניתנים בכל מקרה לגופו ותמיד יש לבחון ולהבין את התנהלות הצדדים להליך והאינטרסים שמעורבים בכל מקרה ומקרה.

קראו עוד: מתי ניתן לפתוח הליך פשיטת רגל חדש אחרי שהראשון בוטל?    ביטול צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון