body{-webkit-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;-moz-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;-ms-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both}@-webkit-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-moz-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-ms-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-o-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001ייעוץ ראשוני חינם ללא התחייבות

מכירת דירה לנושה מהווה הענקה אסורה והעדפת נושים

בית המשפט המחוזי בבאר שבע הורה על ביטול עסקת מכירת דירה של חייב בהליכי פשיטת רגל מאחר שהיא נעשתה בחוסר תום לב ותוך העדפת נושים אסורה כך נקבע בתיק פש"ר 27396-09-18 רבינוביץ' נ' קנובלוך.

יובהר כי תיק זה עסק בחייב שנכנס להליכי פשיטת רגל לפני כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון ביום 15.9.2019 ועל כן הליכיו כפופים עדיין לפקודת פשיטת הרגל הישנה.

כיצד הגיע המקרה לבית המשפט?

תיק זה עסק בחייב שנכנס להליכי פשיטת רגל בשנת 2018.

בשנת 2016 רכשו החייב ואשתו דירה בקרית מלאכי בסך של כמיליון ₪. בשנת 2017 רשם החייב הערת אזהרה על הדירה לטובתו של אדם שהלווה סך של 500,000 ₪ לחברה שהיתה בבעלותו של החייב וזאת כערובה להבטחת החזר ההלוואה.

בחודש יוני 2018 ברח החייב לחו"ל לאחר שעסקיו קרסו והוא החל לקבל איומים מצד נושים כאלה ואחרים.

כעבור כחודש נודע על כך לאותו נושה שהלווה לחייב את הסך של 500,000 ש"ח. הנושה הצליח לאתר את החייב במקום מסתורו בחו"ל ולהפעיל עליו לחצים רבים, שגרמו לו לחתום על הסכם למכירת הדירה לבני דודיו של הנושה בתמורה לסך של כמיליון ₪. אחד התנאים בעסקה היה שמתוך התמורה של 1 מיליון ₪ יועברו 500,000 ₪ ישירות לנושה.

לאחר מכן הנושה החתים את אשתו של החייב, שנותרה בארץ ואת בני דודיו על הסכם זה.

לאחר חתימת ההסכם העבירו הקונים ישירות לנושה סך של 500,000 ₪. יתרת הסכום אמורה היתה להיות מועברת לחייב באמצעות הלוואת משכנתא, אולם הדבר לא יצא לפועל עקב הטלת עיקול על הדירה.

המנהלת המיוחדת טענה שיש לבטל את העסקה מאחר שמדובר בניסיון של הנושה להשתלט על הדירה על חשבונם של יתר הנושים, דבר שמהווה העדפת נושים אסורה וזאת במסווה של הסכם למראית עין. 

הקונים של הדירה טענו שהם רכשו את הדירה בתום לב ובתמורה מלאה, כך שאין מדובר בהסכם למראית עין אלא בהסכם כשר לכל דבר.

לדבריהם, במועד חתימת ההסכם הם לא היו מודעים להטלת העיקול על הדירה ולכן נבצר מהם לקחת את המשכנתא ולהעביר לחייב את יתרת התשלום עבור הדירה. עם זאת, הקונים גם הודו שמהם מעולם לא נפגשו עם החייב ואשתו.

הנושה טען אף הוא שהוא פעל בתום לב ועל מנת להגן על כספי ההלוואה שנתן לחייב. עם זאת, הנושה גם הודה שהוא אכן הפעיל על החייב לחצים להעברת הכספים לידיו.

הסכם מכר הדירה מהווה העדפת נושים אסורה

בית המשפט קבע שמהראיות והעדויות שהוצגו בתיק עולה שהנושה פעל למכירת הדירה לידי הקונים במהירות רבה וזאת לפני שנושים אחרים של החייב ינקטו בצעדים לגבי הדירה.

לשם כך הנושה דאג לאתר את החייב במקום מסתורו בחו"ל ולשלוח אליו לשם עורך דין שהחתימו אותו במהירות על הסכם למכר הדירה לבני דודיו.

בנוסף, הוא דאג שההסכם יכלול הוראות מפורשות לפיהן התשלומים הראשונים בגין התמורה, בסך כולל של 500,000 ₪, יועברו ישירות אליו ולא לחייב ואשתו, ואילו היתרה תועבר אליהם באמצעות נטילת משכנתא שתכוסה על ידי דמי השכירות שמשולמים על ידי השוכרים שמתגוררים בדירה.

לאחר מכן הוא דאג גם להחתים בארץ במהירות ובנפרד את אשתו של החייב ואת הקונים על הסכם זה וכל זאת כשהחייב ואשתו ואותם קונים לא נפגשו מעולם. 

בית המשפט קבע שאין לקבל מצב שבו חייב שנכנס לחדלות פירעון ועקב כך ברח לחו"ל בשל פחדו מנושיו, יבריח נכס שלו כדי לפרוע חוב שלו לאחד מנושיו ועקב לחץ שהפעיל עליו אותו נושה.

בהתאם לכך נקבע שהעברת הזכויות בדירה מהחייב לקונים, בני דודיו של הנושה, מהווה הענקה אסורה הבטלה לפי סעיף 96(ג)(2) לפקודת פשיטת הרגל וזאת מאחר שמדובר בהענקה שבוצעה בחוסר תום לב מוחלט ולאחר שהחייב כבר הפך לפושט רגל.

הקונים ידעו שמדובר בעסקה מפוקפקת שבמסגרתה הם עתידים לקנות כביכול זכויות בדירה של חייב שכבר ברח לחו"ל וזאת על מנת להבריח את הדירה במהירות מפני נושי החייב, תוך העברת כספי התמורה ישירות לנושה של החייב.

עוד נקבע שהעברת הזכויות בדירה שנועדה להביא להעברת הכספים לידי הנושה בטלה לפי סעיף 98 לפקודת פשיטת הרגל וזאת מאחר שהמדובר בהעדפת נושים אסורה.

בהמשך לכך קבע בית המשפט שעל הנושה להחזיר לקונים את הסך של 500,000 ₪ והמליץ לצדדים להגיע להסכמות ביניהם לגבי פדיון הזכויות בדירה בדרך של תשלום לקופת הכינוס של החייב.

עוד בנושא: מכירה עצמית של נכס משועבד על ידי פושט רגל