בית המשפט החליט להורות על ביטול הליכי חדלות הפירעון של חייב, קבלן שנקלע לחובות כבדים, בשל התנהלות לא ראויה של החייב בזמן ההליכים! עורכי הדין שלנו מסבירים את פסק הדין והוראות סעיף 183 לחוק חדלות פירעון...
ביטול הליך חדלות פירעון לפי סעיף 183 לחוק בשל התנהלות החייב


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews

התנהלות בחוסר תום לב הובילה לביטול הליך חדלות הפירעון

Hebrew

חשוב לדעת כי עצם הכניסה להליך חדלות פירעון בשל חובות כספיים גבוהים, מחייבת את החייב לקוד התנהגות מסויים, בהתאם להוראות החוק ובתום לב. כך ובהתאם, לבית המשפט עומדת האפשרות החוקית לבטל את הליכי חדלות הפירעון במקרים שבהם החייב מנצל לרעה את ההליכים, מתנהל שלא בתום לב ובניגוד לחוק.

והנה רק לאחרונה, הורה בית משפט השלום בחיפה לבטל הליך חדלות פירעון של חייב, לאחר שהוכח שהוא מנצל את ההליך לרעה, בין היתר מאחר ממשיך לצבור חובות חדשים ולפתוח עסקים על שם ילדיו.

המדובר בהחלטה שניתנה בהליך חדל"פ 43463-06-20 פלוני נ' הממונה על חדלות פירעון – מחוז חיפה, ואת עיקרי ההחלטה נסביר בסקירה החשובה שלפניך.

נסיבות המקרה שהובילו לביטול הליכי חדלות הפירעון

תיק זה עסק בקבלן בניין בן 54 שנכנס מיוזמתו להליכי חדלות פירעון במהלך חודש יוני 2020 בשל חובות כספיים שצבר בסכום כולל של יותר מ-2 מיליון ₪.    

המדובר בחייב נשוי ואב ל-5 ילדים, אשר חדל לעבוד משנת 2014 וזאת ללא כל סיבה, כאשר גם אשתו של החייב אינה עובדת ומקבלת קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי.

במהלך חודש נובמבר 2021 הגישה הנאמנת בהליך בקשה בפני בית המשפט לבטל את הליך חדלות הפירעון של החייב.

במסגרת הבקשה טענה כי החייב הפסיק להגיש דוחות כסדרם ובמועדם, אינו ממציא אסמכתאות, אינו ממציא מסמכים לבעלי תפקיד, אינו ממצה את כושר השתכרותו, ממשיך לייצר חובות בגין אי תשלום חשבונות ארנונה עבור 5 נכסים שברשותו (!) ואף ממשיך לפתוח עסקים שונים על שם ילדיו.

יתרה מכך, גם הנסיבות שבגינן הסתבך החייב מבחינה כלכלית מלכתחילה ונכנס להליכי חדלות הפירעון אינן חפות מפגמים ונגועות בחוסר תום לב, מאחר שהוא נהג גם בעבר לפתוח עסקים על שם ילדיו, ליצור חובות כספיים על שמם ולסגור את העסקים כששקע בחובות, תוך שהוא מותיר את הנושים אל מול שוקת שבורה.

החייב התנגד לבקשת הביטול בטענה שהוא אינו מייצר חובות נוספים וכי הוא אינו ממצה את כושר השתכרותו מאחר שהוא לא מצליח למצוא עבודה, בגלל שהוא אסיר לשעבר וכן בשל מצבו הרפואי וזאת למרות שהוא לא הוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי.

סמכות בית המשפט לבטל הליך חדלות פירעון

סעיף 183 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 קובע שבית המשפט מוסמך לבטל הליך חדלות פירעון שנפתח לבקשת החייב כאשר הוכח שמתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) לחוק, או שהחייב הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון.  

סמכותו של בית המשפט לביטול ההליך בשל מחדלי החייב הוכרה גם בפקודת פשיטת הרגל וזאת במקרים בהם התברר שהחייב מנצל את ההליך לרעה ונוהג בחוסר תום לב בהליך, כפי שניתן לקרוא בהרחבה בסקירה שכתבנו בנושא.

השיקולים שהובילו לביטול ההליך כנגד החייב

בית המשפט קבע שבמקרה דנן הוכח שהחייב אכן מנצל לרעה את הליכי חדלות הפירעון ונוהג בחוסר תום לב וכי עקב כך יש להורות על ביטולם ובשל מספר סיבות עיקריות.

ראשית, נפסק כי החייב הפך לו להרגל לפתוח עסקים על שם ילדיו ולא על שמו מאחר שהיה מסובך בחובות, ולהותיר אחריו שובל של חובות כספיים חדשים ושורה של נושים כלפי ילדיו.

כתוצאה מכך אף התנהל הליך פשיטת רגל בעניין בתו, לאחר שגם היא הפכה לחייבת בגין חנויות שהוא פתח על שמה. בהליך פשיטת הרגל של בתו נקבע שהחייב לא היה רק יועץ או מסייע של הבת לגבי החנויות, אלא מי שלמעשה ניהל בפועל את החנויות ובאופן בלעדי, בעוד בתו רק נתנה להן את שמה ואישרה לאביה לנהל את אותן על שמה.

כלומר, ניתן להיווכח שהחייב היה הרוח החיה בניהול עסקי ילדיו וביצירת החובות, לחלקם הוא אף חתם על ערבות וזאת שלא בתום לב.

שנית, גם לאורך הליך חדלות הפירעון שלו עצמו, החייב צבר מחדלים רבים, שכוללים אי הגשת דו"חות חודשיים כסדרם ובמועדם ללא אסמכתאות מספקות, יצירת חובות ארנונה שוטפים בעודו בהליך חדלות פירעון ואי המצאת מסמכים נדרשים לידי בעלי התפקיד.

מעבר לכל אלה נפסק כי החייב אינו ממצה את כושר השתכרותו ללא כל הסבר מניח את הדעת ואינו משתף פעולה בהליך חדלות הפירעון כמצופה ממנו.

מכל האמור לעיל עולה שנפל פגם ערכי בהתנהלותו של החייב, הוא מפר את תנאי צו הפתיחה בהליכי חדלות פירעון והוא אף פוגע בניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, כאשר הוא אינו משתף פעולה עם בעלי התפקיד באופן סדיר.

אופן התנהלותו של החייב הן לפני מתן הצו לפתיחת הליכי חדלות הפירעון והן לאורך ההליכים עצמם מהווה התנהגות בחוסר תום לב. נפסק כי מצד אחד החייב נהנה מן ההטבות שהוענקו לו מכוח צו פתיחת ההליכים ומאידך הוא פועל בניגוד גמור לחוק כפי שפורט לעיל.

בהתאם לכך הורה בית המשפט על ביטול הליך חדלות הפירעון של החייב תוך שהוא מזכיר שבהתאם להלכת אלקצאצי, יש להמתין בין שנה לשנה וחצי עד לחידוש הליך חדלות פירעון שבוטל עקב ניצולו לרעה ובמקרים חמורים יותר יש לחכות גם שנתיים וחצי ויותר.

קריאה נוספת: הליך חדלות פירעון של יחיד עם חובות שמעל 150,000 שקלים


תאריך: 26/05/2022 15:39
 
close