עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews

הפטר מותנה למרות חוב מזונות כלפי הביטוח הלאומי

Hebrew

בית המשפט הורה על מתן הפטר לקשיש בן 81 בעל חוב מזונות למוסד לביטוח לאומי, אשר הותנה בתשלום 20,000 ₪ למוסד והשלמת בדיקת מצבת נכסיו.

כך נקבע בתיק פש"ר 63625-12-17 מ.ו. נ' כנ"ר ת"א שהתנהל בפני בית המשפט המחוזי מרכז.

ההליכים בתיק זה החלו בדצמבר 2017, לפני כניסת חוק חדלות פירעון החדש לתוקף ביום 15.9.2019 ועל כן הם כפופים לפקודת פשיטת הרגל.

סעיף 69(א)(3) לפקודת פשיטת הרגל קובע שככלל, אין בצו ההפטר כדי לפטור את פושט הרגל מחבות לפי פסק דין בתביעת מזונות, אולם לבית המשפט יש בכל זאת שיקול דעת להורות על הפטר מחוב מזונות ובהתאם לתנאים שייקבעו על ידו וזאת כפי שאכן קרה גם בתיק זה, כפי שארע במקרה הנ"ל וכפי שנסביר בהרחבה בסקירה שלפניך.

רקע עובדתי וטענות הצדדים

תיק זה עסק בחייב בן 81, גרוש ואב לארבעה, אשר חובו היחידי במסגרת תיק פשיטת הרגל שלו הנו חוב מזונות למוסד לביטוח לאומי, בסך של כ-133,000 ש"ח.

במסגרת פסק דין מוסכם למזונות, נקבע שעל החייב לשלם מזונות בסך של 1,000 ₪ עבור בנו, יליד שנת 1996 ועד הפיכתו לבגיר בגיל 18, בשנת 2004. בפועל, החייב לא שילם מזונות לבנו במשך 17 שנים, בין 1997–2004 ועקב כך הם שולמו על ידי המוסד לביטוח לאומי.

החייב הגיש לבית המשפט בקשה לפיה הוא ישלם למוסד לביטוח לאומי סך של 5,000 ₪ באמצעות קרובי משפחתו ויקבל הפטר מיתרת חובו. לדבריו, הוא מתקיים מקצבת זקנה בסכום של כ-3,200 ₪ בלבד, בעוד שבנו הנו בגיר כיום, בן 24 ומאז לידתו נמנע ממנו הקשר עמו.

המוסד לביטוח לאומי התנגד לבקשת החייב בטענה שגם אם יכולת הפירעון שלו מוגבלת עקב גילו, אין זה הפרמטר היחידי שיש לבחון, בפרט שבפסיקה נקבע שמתן הפטר מחוב מזונות יעשה רק במקרים חריגים ונסיבות קשות במיוחד, כגון נכות ודרגת אי כושר בשיעור 100%, מצב רפואי קשה במיוחד, הוצאות רפואיות רבות וכדומה.

בנוסף, במהלך השנים היה לחייב כושר השתכרות שאיפשר לו לעמוד בתשלום החוב, אך למרות זאת הוא לא טרח להפחית את החוב.

לעומת המוסד לביטוח לאומי, המנהל המיוחד שמונה לחייב דווקא הסכים לתת לו הפטר, אך התנה אותו בתשלום של 20,000 ₪.

המנהל המיוחד נימק זאת בכך שמצד אחד, מדובר אמנם בחייב בן 81, חסר תעסוקה כאשר המדובר בחוב ישן, מצד שני, החייב תרם ליצירת החוב ולהתמשכות ההליכים בעניינו וכן לא המציא את כל המסמכים הדרושים כדי לעמוד על הכנסותיו והוצאותיו. כונס הנכסים הרשמי הצטרף לעמדתו.

השיקולים למתן הפטר מחוב מזונות

בית המשפט ציין שלפי הפסיקה, על בית המשפט להורות על מתן הפטר מחוב מזונות רק במקרים חריגים וזאת מאחר שאי תשלום חוב מזונות מהווה כשל מוסרי בהתנהלות החייב, וכן בשל הצורך להתחשב בנושה, שמחזיק בחוב אישי בעל מאפיינים חברתיים-סוציאליים, כך נקבע על ידי בית המשפט העליון בפסק הדין החשוב והמנחה לעניין זה, בהליך ע"א 5628/14 סלימאן נ' סלימאן.

השיקולים שעל בית המשפט לקחת בחשבון לגבי מתן הפטר מחוב מזונות כוללים:

  • גילו של החייב
  • מצבו מבחינת יכולת השתכרות
  • מצב כלכלי או מצב בריאותי וצפי לשינוי המצב בעתיד
  • מניעת תוצאה שתפגע בזכותו של החייב לקיום מינימאלי בכבוד
  • נכסים שבבעלות החייב
  • נסיבות היווצרות החוב
  • הזמן שחלף מאז יצירתו של החוב

מעבר לכך יש לבחון האם מדובר בחוב מהעבר הרחוק המאבד מאופיו המקורי ומקבל צביון של חוב כספי רגיל, או מצב שבו החייב עצמו תרם להימשכות הליכי גביית החוב ולתפיחתו, עמדת בעל התפקיד וכמובן גם תום ליבו של החייב.

במקרה זה, מצד אחד, מדובר בחייב כבן 81, ללא כושר השתכרות וגם אם אין בגיל לבדו כדי להצדיק מתן הפטר, מובן שהגיל מהווה שיקול, מאחר שיש להתחשב ביכולת הגבייה העתידית, גם בדרך של קיזוז קצבאות.

חשוב להדגיש כי לא הוכח שלחייב מקורות הכנסה אחרים חוץ מקצבת זקנה בסכום של כ-3,000 ₪ וגם לא הוכח שיש לו נכסים אחרים.

מצד שני, מדובר בחייב שייצר את חוב מזונות כמעט לכל אורך חייו של הילד, תוך שהוא מעמיס על הקופה הציבורית את החובה האישית שלו לשלם מזונות לילדו ומבלי להסביר מדוע הוא נמנע מלשלם מזונות לאורך כל השנים.

בנוסף, מצבו הרפואי של החייב אינו תואם את הנתונים של חייבים שבעניינם ניתן הפטר, כגון נכות גבוהה, מחלה או לקות שמצריכה טיפולים ממושכים או עזרה. היותו של הילד בגיר גם מהווה שיקול, אך יש להימנע ממצב שבו חייב יחמוק מתשלום מזונות לאורך השנים, ואז יטען להפטר בשל חלוף השנים והפיכתו של הילד לבגיר.

לאור כל מכלול ושקלול הנסיבות הללו, החליט בית המשפט לקבל את הצעת המנהל המיוחד, מאחר שמדובר בהצעה ראויה ומאוזנת, שמגלמת את האינטרס הציבורי ואת השיקולים שצוינו בפסיקה, וגם נותנת מענה הולם לגובה החוב.

בהתאם לכך נקבע שהחייב יקבל הפטר מותנה מחוב המזונות, בכפוף לתשלום סכום של 20,000 ₪ למוסד לביטוח לאומי ולהשלמת בדיקת מצבת הנכסים של החייב על ידי המנהל המיוחד. יחד עם זאת, אם החייב לא ישתף פעולה בהשלמת בדיקת הנכסים שלו, אזי ההליך יבוטל, כולל ההפטר המותנה.

עוד בנושא: קבלת כספים לאחר הפטר מותנה מחייבת הודעה לנאמן


תאריך:20/12/2020 13:32  מחבר: Bankruptcy Law
 
close