חייבים בהוצאה לפועל עשויים למצוא את עצמם תחת הגבלות ו/או צווים מיוחדים שיופעלו כנגדם...
הגבלות על חייב בהוצאה לפועל וצווים שניתן להוציא כנגדו לפי חוק


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews

הגבלות וצווים כנגד חייב בהוצאה לפועל

Hebrew

במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967, אשר נכנס לתוקף ביום 16.11.2008, נערכה שורה ארוכה של שינויים בחוק וזאת במטרה להגביר את יעילות הגבייה של מערכת ההוצאה לפועל, תוך שמירה על איזון בין זכויות הזוכים לבין זכויות החייבים.

שינויים אלו התבטאו בשני מישורים שהינם מנוגדים לכאורה: שיפור יכולת הגביה של הזוכים מצד אחד, אל מול צמצום הפגיעה בחייבים והגנה על זכויותיהם מצד שני.

צמצום הפגיעה בחייבים התבטא למשל, בצמצום והגבלת השימוש בצווי מאסר והרחבת איסור הטלת העיקול על מכשירים מסויימים הנמצאים בבית החייב כגון מחשב אישי וכדומה.

שיפור יכולת הגביה התבטא בהקמת מסלול גבייה מקוצר, קבלת מידע על החייב ללא כתב ויתור על סודיות, וכן הטלת הגבלות על חייבים בעלי יכולת המשתמטים מתשלום חובותיהם בהתאם לסעיפים 66א-66ד לחוק ההוצאה לפועל שבהם נעסוק נעסוק בסקירה שלפניך.

נוכח העובדה כי ישנם לא מעט חייבים שהינם בעלי יכולת לפרוע את חובותיהם ועם זאת הם עושים כל אשר לאל ידם כדי להתחמק שלא כדין מפירעון חובותיהם, לרבות באמצעות העלמת נכסיהם ורכושם, החליט המחוקק להתגייס לעזרת הזוכים ולהקל עליהם את גביית החובות מחייבים אלה.

זאת בעיקר באמצעות הטלת מגבלות שונות על החייבים הללו, אשר נועדו להכביד על חייהם ולאלץ אותם לפרוע את חובותיהם לזוכים או לפחות להגיע עמם להסדר פרעון חוב כלשהו.

רשם ההוצאה לפועל רשאי להטיל מגבלה אחת או יותר על החייב וזאת מיוזמתו או לבקשת זוכה ולתקופה ולתנאים שייקבע על ידו.

המגבלות האפשריות לפי סעיף 66א לחוק

  • הגבלה על קבלת או חידוש או החזקה של דרכון ישראלי או תעודת מעבר.
  • צו עיכוב יציאה מן הארץ.
  • הגבלת החייב כלקוח מוגבל מיוחד בבנק.
  • הגבלת החייב מלהחזיק ולהשתמש בכרטיסי אשראי.
  • איסור על ייסוד תאגיד חדש או הפסקת כהונתו או חברותו בתאגיד.
  • הגבלת החייב על קבלה, החזקה או חידוש רישיון נהיגה.

החייבים עליהם ניתן להטיל את המגבלות הללו מוגדרים במסגרת סעיף 66ב(א) לחוק כדלקמן:  

  • חייב בעל חוב בסך העולה על 500 ₪ אשר הובא בפני רשם ההוצל"פ והוכח לו כי הוא בעל יכולת המשתמט מתשלום החוב.
  • חייב בעל חוב מזונות פסוק, למעט חוב מזונות שגובה המוסד לביטוח לאומי.
  • חייב אשר הוכרז כבעל יכולת המשתמט חובותיו ואשר חלפה חצי שנה ממועד מסירת האזהרה לחייב במקרה בו החוב עולה על 2500 ₪ או שחלפה שנה מיום מסירת האזהרה לחייב במידה והחוב עולה על 500 ₪.

השיקולים להטלת המגבלות על החייבים, מפורטים בסעיף 66א לחוק כדלקמן:

רשם ההוצאה לפועל שוכנע כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין וזאת בהתחשב בפגיעה בחייב וכן בהליכים אחרים שננקטו לשם גביית החוב, לרבות הליכים לקבלת מידע על החייב.

התנאים לכניסת המגבלה לתוקף או לביטולה מפורטים בסעיף 66ג לחוק כדלקמן:

  • במידה והמגבלה הוטלה במעמד החייב: כעבור 30 יום ממועד הטלת ההגבלה אלא אם כן במהלך 30 הימים הללו החייב פרע את החוב או שניתנה החלטה אחרת על ידי רשם ההוצל"פ.
  • במידה והמגבלה הוטלה שלא במעמד החייב: כעבור 30 יום משיגור התראה בכתב לחייב מטעם לשכת ההוצל"פ, אלא אם כן במהלך 30 הימים הללו החייב פרע את החוב או התייצב לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל ושיכנע את רשם ההוצאה לפועל כי הוא אינו בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו, או שניתנה החלטה אחרת בידי רשם ההוצאה לפועל.

הנסיון שהצטבר בפועל מאז כניסת תיקון 29 לחוק לתוקף מלמד כי ההגבלות הללו, ובייחוד ההגבלה על רישון הנהיגה, הינן אפקטיביות למדי, ועל כן הן מאלצות חייבים רבים לפרוע את חובותיהם לזוכים.

בעניין זה ראוי לציין את דברי בית המשפט אשר במסגרת הליך רע"צ 7704-03-10 קובוביץ נ' מנשה, אשר דחה בקשת חייב לביטול הגבלה שהוטלה על רשיון הנהיגה שלו, במילים הבאות:

"בבקשה טוען המבקש כי בכוונתו להגיש בקשה לחיוב תשלומים ולחקירת יכולת. יש להצטער על כי רק פגיעה ברשיון הנהיגה הביאה את המבקש לפעול באופן שהיה צריך לפעול זה מכבר, וניתן להניח כי אלמלא ההגבלה לא היה המבקש שוקל גם כיום להתחיל ולשלם ע"ח החוב בתיק.

לא מצאתי שיש לבטל את ההגבלה על רשיון הנהיגה, שהוטלה על פי מצב הדברים שהיה במועד הטלת ההגבלה. יחד עם זאת רשאי המבקש לחדש בקשתו בפני רשם ההוצל"פ, לבטול ההגבלה לכשישתנו התנאים והנסיבות ובין היתר יגלה רצון אמיתי לפרוע את החוב. במקרה כזה ועפ"י בקשה שתוגש תשקל מחדש הבקשה לבטול ההגבלה על ידי רשם ההוצל"פ".

כמה מילים לסיכום בנושא

זוכים אשר מתקשים לגבות חובות מחייבים בעלי יכולת אשר משתמטים מפרעון חובותיהם, זכאים להגביר את יעילות הליכי הגביה שלהם באמצעות הטלת מגבלות על חייבים אלו, וזאת בהתאם לתנאים הקבועים בסעיפם 66א-66ד לחוק ההוצל"פ. כמו כן, ניתן לפעול להוצאות צווים כדוגמאת צו מעצר ו/או צו הבאה כנגד החייב.

בכל מקרה שבו עולה הצורך לפעול לצורך הגבלת החייב, או לחילופין, במקרה של חייב המבקש להתגונן מפני הגבלות שהוטלו עליו בהוצאה לפועל, יש לפנות ולשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בהליכי הוצאה לפועל ואנחנו עומדים לרשותכם גם הפעם.

לשיחה אישית עם עורך דין חייג/י: 072-334-1001


תגיות בעמוד:  הליכי הוצל''פ
תאריך: 11/01/2016 17:14
 
close