בית המשפט המחוזי דן בבקשה לביטול הליכי פשיטת רגל של חייבת שהתייחסה בחוסר כבוד ואף איימה על הנאמן שמינה בית המשפט...
ביטול הליך פשיטת רגל בשל התנהגות חסרת כבוד כלפי הנאמן


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews

התנהלה בחוסר כבוד כלפי הנאמן והליך הפש''ר בוטל!

Hebrew

כדי להיכנס להליך פשיטת רגל על החייב לעמוד בשורה של תנאים שונים. מעבר לכך, כדי להשלים את הליך פשיטת הרגל ולקבל את צו ההפטר המיוחל, על החייב לעמוד בשורה של תנאים אחרים ולעמוד בכל ההתחייבויות המוטלות עליו במסגרת ההליכים.

כלומר, לא לכל חייב יש זכות קנויה להיכנס להליך פשיטת רגל ולא לכל חייב שכבר נכנס להליך, יש זכות קנויה לקבל צו הפטר. בשני השלבים על החייב לעמוד בשורה של תנאים שונים.

במידה והחייב אינו עומד בתנאים אלו, הוא חשוף לביטול ההליכים ועקב כך לאובדן ההזדמנות שניתנה לו לקבל צו הפטר מהחובות שצבר.

אחד התנאים המרכזיים ביותר במסגרת דיני פשיטת הרגל נוגע לחובת החייב להתנהג בתום לב ובדרך מקובלת, וזאת הן לגבי שלב יצירת החובות שבגינם הוא נכנס להליך פשיטת הרגל והן לגבי השלב שלאחר כניסתו להליך וזאת ולכל אורכו ועד לסיומו.

לדוגמא, חייב שמפר את ההתחייבויות שהוטלו עליו במסגרת הליך פשיטת הרגל שלו, בכל הקשור לביצוע התשלומים החודשיים, הגשת הדו"חות התקופתיים, שיתוף פעולה עם בעלי תפקיד בהליך כגון הכנ"ר, הנאמן, או המנהל המיוחד, חשוף לביטול הליך פשיטת הרגל שלו.  

על רקע זה התעוררה השאלה מה דינו של חייב שהתנהג בחוסר כבוד כלפי בעל תפקיד במסגרת ההליכים המתנהלים כנגדו.

האם גם הוא זכאי בכל זאת להמשיך ולהנות מהגנת הליך הפש"ר עד לקבלת צו ההפטר, או שמא המדובר בהתנהגות ששוללת ממנו את הזכות להמשיך ולהנות מהליך הפש"ר?

שאלה זו נדונה במסגרת הליך פש"ר 34689-07-15 רביטל מוסיה נ' הכנ"ר אשר התנהל בפני בית המשפט המחוזי מרכז-לוד.

תיק זה עסק בחייבת שקיללה והתנהגה בחוסר כבוד כלפי הנאמן שמונה בתיק פשיטת הרגל שלה ועל כן הנאמן הגיש לבית המשפט בקשה לבטל את הליכים שלה. בנוסף לכך, הנאמן גם הגיש במשטרה תלונה פלילית כנגד החייבת.

טענות הנאמן וטענותיה של פושטת הרגל

לטענת הנאמן החייבת התפרצה למשרדו, קיללה אותו ואף איימה על חייו.

החייבת התנגדה לבקשה, הגם שהיא לא הכחישה במפורש את טענות הנאמן, למעט הטענה שהיא התפרצה למשרדו.

החייבת טענה שהיא מתנצלת על התנהגותה ומתביישת בה וביקשה שלא לבטל את הליך הפש"ר שלה בהתחשב בנסיבותיה האישיות והמשפחתיות וגם במצוקתה הכלכלית הקשה מנשוא, לטענתה. הכנ"ר הסכים לבקשת הנאמן.

לדבריו, הנאמן הלך כברת דרך ארוכה לקראת החייבת ואף המליץ על תכנית פירעון, לפיה היא תשלם לנושים דיבידנד בשיעור זעום ביחס לגובה הנשייה.

ברם, החייבת מנצלת לרעה את ההליך ומתנהגת באופן שלילי ביותר, אשר התבטא בקללות ואיומים על הנאמן וכניסה שלא כדין למשרדו. על בית המשפט להגן על בעל תפקיד בהליך פש"ר, אשר מכהן בתפקידו כזרועה הארוכה של בית המשפט.

חוסר כבוד מהווה עילה לביטול הליכים? הכרעת בית המשפט

בית המשפט ציין כי הגנת דיני חדלות פירעון הנה למעשה ובמובן מסוים חסד שעושה המחוקק לחייב הוגן שנקלע לתאונה כלכלית. כך קבע בית המשפט העליון בהליך רע"א 3289/17 טאהא נ' כונס הנכסים הרשמי.

לפיכך, מי שמבקש לחסות תחת הגנת חדלות הפירעון לפי הפקודה ולקבל את צו ההפטר המיוחל, חייב להתנהג לאורך כל הדרך בתום לב ובדרך מקובלת ותוך כך להקפיד, קלה כחמורה, על קיום חיוביו בהתאם לדין, לרבות ההתחייבות לנהוג בתום לב ובדרך מקובלת.

במקרה דנן, החייבת הפרה את התחייבותה להתנהג בתום לב ובדרך מקובלת, בכך שהשמיעה דברי נאצה כלפי הנאמן, תוך פגיעה ממשית בכבודו, בתפקידו ובמעמדו.

בנוסף לכך, היא אף בזה לחוק ולשלטון החוק והרימה אצבע וקול מאיימים על חייו של הנאמן. התנהלותה זו של החייבת  מלמדת עליה שהיא "שור נגח" שאין עליה מורא של דין.

בעל תפקיד הוא למעשה קצין בית המשפט ופגיעה בו, כמוה כפגיעה בבית המשפט ובשלטון החוק.

לפיכך, אין להשלים עם התנהלותה המחפירה והנלוזה של החייבת ולמצער אין החייבת ראויה להגנת דיני חדלות פירעון.

בית המשפט גם ציין את צערו נוכח התפשטות תופעת תת-תרבות האלימות, הן הפיזית והן המילולית, בחברה הישראלית, וזאת באופן שאף מתחיל לאיים על קיומנו כחברה אנושית, דמוקרטית, ובת-תרבות. לגישתו, אין להשלים עם תופעה זו בשום פנים ואופן, ויש לעשות את הכל לשם עקירתה מן השורש.

בהתאם לכך הורה בית המשפט על ביטול ההליך וצו הכינוס של החייבת, בכפוף לכך שצו עיכוב היציאה מן הארץ שניתן בתיק כנגד החייבת יבוטל כעבור 90 יום.

עוד בנושא: מה ניתן לעשות במקרה של ביטול הליכי פשיטת רגל?


תאריך: 13/11/2019 16:09
 
close