עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews

הסתלקות מירושה של פושט רגל מהווה הענקה אסורה

Hebrew

הסתלקות של חייב פושט רגל מחלקו בירושת הוריו בשעה שכבר היה חדל פירעון, מהווה הענקה אסורה לפי סעיף 96 לפקודת הרגל ועל כן יש לבטל הסתלקות זו.

כך נקבע בפסק הדין בהליך פש"ר 26162-08-17 הושמנד נ' כנ"ר ת"א שהתנהל בפני בית המשפט מחוזי מרכז.

ההליכים בתיק זה החלו באוגוסט 2017, לפני כניסת חוק חדלות הפירעון החדש לתוקף ביום 15.9.2019 ועל כן הם כפופים לפקודת פשיטת הרגל, לרבות בכל הקשור לביטול הענקות לפי סעיף 96 לפקודה זו.

סעיף זה הוחלף בסעיף 220 לחוק חדלות הפירעון החדש, תחת השם פעולות שגורעות מקופת הנשייה.

רקע עובדתי וטענות הצדדים

תיק זה עסק בחייב שנכנס להליכי פשיטת רגל בחודש אוגוסט 2017.

אביו של החייב נפטר חמש שנים לפני כן, בשנת 2012 ואילו אמו נפטרה שלוש שנים לפני כן, בשנת 2015.

הנכס העיקרי שהיה להורים היה דירת המגורים שלהם.

להורים נולדו 6 ילדים, שכללו את החייב, 2 אחים, ו-3 אחיות.

החייב ויתר על חלקו בירושת זכויות האב בדירה לטובת אמו בשנת 2013. בנוסף, בשנת 2016 הוא גם ויתר על חלקו בזכויות האם בדירה, לטובת שלוש אחיותיו וזאת במסגרת הסכם שנערך בין היורשים, שבו ויתרו גם שני אחיו על חלקם בדירה לטובת 3 האחיות.

כתוצאה מכך יצא שרק 3 האחיות ירשו לבסוף את הדירה.

סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל קובע שהענקת נכס על ידי חייב לאדם אחר בתקופה שבין שנתיים לעשר שנים לפני שהחייב נעשה פושט רגל, הנה הענקה אסורה, שיש לבטל אותה, במידה שהחייב לא הוכיח שהוא היה במועד ההענקה כשר פרעון, כלומר, מסוגל לפרוע את חובותיו גם ללא הנכס שהוענק על ידו.

עם זאת, סעיף 96(ג)(2) לפקודה קובע שסעיף זה אינו חל על העברת נכס לטובת קונה או בעל שיעבוד בתום לב ובתמורה בת ערך.

לאור סעיף זה, הגיש המנהל המיוחד בקשה לביטול ההסתלקות של החייב מירושת הוריו בשנים 2013 ו-2016, בטענה שהחייב כבר היה חדל יבשנים הללו, ולמעשה נקלע לחובות כספיים כבדים שנים רבות לפני כן.   

החייב לא הכחיש שהוא היה חדל פירעון במועד הסתלקותו מחלקו בירושת הוריו, אולם הוא טען שיש לדחות את הבקשה, משום שוויתורו ביחד עם שני אחיו על חלקם בדירת ההורים לטובת האחיות שלהם, נעשה מתוך רצון לממש את רצון הוריו להעביר את הדירה לאחיות בלבד, וזאת מאחר שההורים העבירו בחייהם כספים רבים לו ולשני אחיו כדי לכסות את החובות שהיו להם עקב קריסת העסק שלהם.

בעקבות זאת, ביקשו ההורים מהאחים לוותר על חלקם בדירה שלהם לטובת האחיות.    

לדבריו, אמנם הוריו לא ערכו צוואה בכתב כדי לבטא את רצונם הנ"ל, אך ההסתלקות של האחים מהירושה לטובת האחיות, משקף למעשה את רצון ההורים, שמהווה צוואה בעל פה שלהם.

לדבריו, הוריו לא ערכו צוואה בכתב מאחר שבקהילת יוצאי אירן, אליה השתייכו, לא נהוג לערוך צוואה בכתב בשל החשש מעין הרע.

עוד טען החייב שגם אין מדובר כלל בהעברה ללא תמורה לאחיות, משום שיש לראות באחיות כמי שרכשו את חלקם של האחים בדירה, ושילמו עליה באמצעות הכספים שנתנו ההורים בחייהם לאחים.

הוראות לגבי חלוקת רכוש לאחר הפטירה: רק במסגרת צוואה כדין

בית המשפט דחה את טענת החייב לפיו הסתלקותו מחלקו בירושת הוריו נועדה לממש את צוואתם בעל פה של ההורים לפיה ברצונם להוריש את דירתם לאחיותיו בלבד.

בית המשפט קבע שרצונו של אדם ביחס למה שייעשה ברכושו לאחר מותו יכול לבוא לידי ביטוי משפטי רק בצוואה תקפה לפי הדין. אולם, במקרה זה אין כל צוואה בכתב וגם הצוואה בעל פה שלה טוען החייב אינה עומדת בדרישות חוק הירושה לגבי עריכת צוואה בעל פה.

כמו כן, לא ניתן לטעון לפתע לקיומה של צוואה בעל פה, בשעה שטענה זו לא הועלתה בעת שהוגשו הבקשות לצווי ירושה.

בנוסף דחה בית המשפט את טענת התמורה של החייב, בין היתר מאחר שמי שנתן את הנכס הם ההורים, ואילו מי שקיבל את הדירה הן האחיות, שלא שילמו דבר עבורה. לפיכך, לא מדובר כאן בהסכם מכר בין קונה למוכר.

בנוסף, האחיות גם היו מודעות לקשייו הכלכליים של האח במועד הסתלקותו מחלקו בדירה לטובתן, כך שהן גם לא עומדות בדרישת תום הלב.  

בהתאם לכך ביטל בית המשפט את הסתלקות החייב מחלקו בדירת הוריו, והורה למנהל המיוחד להגיש בקשה מתאימה לפירוק השיתוף בדירה, ולחילופין למכירת חלקו של החייב בדירה.

עוד בנושא:


תאריך:23/02/2021 15:42  מחבר: Bankruptcy Law
 
close