עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews

איך יחולקו כספי הפיצויים של פושט רגל שנפגע בתאונה?

Hebrew

מתוך כספי פיצויים עקב תאונת דרכים שקיבל פושט רגל, רק הרכיב בגין אובדן השכר, לעבר ולעתיד, שייך לנושים ולכן ניתן להעביר רק רכיב זה לקופת פשיטת הרגל שלו לצורך חלוקתו בין הנושים.

יתר הרכיבים של הפיצויים שייכים לחייב ואין להעבירם לקופת פשיטת הרגל של החייב אלא להותירם בידיו.  

כך נקבע בפסק דין חשוב שניתן ביום 27.4.2020 במסגרת הליך פש"ר 35830-05-18 מ.א.ג נ' עו"ד אהוד שמואל – מנהל מיוחד לנכסי החייב שהתנהל בפני בית המשפט המחוזי בבאר שבע.

פסק דין זה הסתמך בעיקרו על הלכת קוגן התקדימית, שניתנה בינואר 2019 על ידי בית המשפט העליון בתיק ע"א 5613/17 קוגן נ' וינר.

הלכת קוגן קבעה שיש לפצל את רכיבי הפיצויים השונים בגין נזקי הגוף, כך שרק הרכיב בגין אובדן השכר לעבר ולעתיד, יועבר לקופת הכינוס ויחולק בין הנושים.

יתר הרכיבים, לרבות בגין כאב וסבל, הוצאות רפואיות, עזרת צד שלישי, ועוד, יועברו לפושט הרגל עצמו, ולא לקופת הכינוס שלו.

פגיעה בתאונה ופסיקת פיצויים לפושט רגל

תיק זה עסק בחייב, פושט רגל, שבשנת 2008 עבר תאונת דרכים קשה. המוסד לביטוח לאומי הכיר בתאונה זו כתאונת עבודה וקבע לו נכות בשיעור של89%.

החייב הגיש בשנת 2011 תביעה כנגד חברת הביטוח לפי חוק הפיצויים לתאונות דרכים ונפסקו לו פיצויים בסך של כ-2 מיליון ₪.

פיצויים אלו כללו סך של כ-1.6 מיליון ₪ בגין אובדן שכר בעבר ובעתיד, שהיוו 79.5% מהסכום הכולל, ויתרה בסך של כ-400,000 ₪ בגין רכיבים אחרים, לרבות בגין כאב וסבל והוצאות רפואיות.

מתוך הסך הכולל של כ-2 מיליון ₪ הופחתו תשלומי המוסד לביטוח לאומי ששולמו לו, בסך של כ-1.4 מיליון ₪. בעקבות ערעור של חברת הביטוח על פסק דין זה לבית המשפט העליון, נוכה מכל סכום הפיצויים סכום נוסף בסך של 180,000 ₪.

כתוצאה מכך הועמד סכום הפיצויים הסופי שיש לשלם לחייב על סך של 447,958 ₪.

למי יש לשלם את כספיי הפיצויים, לחייב או לנושיו?

מאחר שהחייב נקלע בינתיים להליכי פשיטת רגל, התעוררה השאלה למי על חברת הביטוח לשלם את הפיצויים של החייב. האם לחייב עצמו או לקופת הכינוס שלו, לצורך חלוקתם בין נושיו.

המנהל המיוחד שמונה בתיק פשיטת הרגל של החייב וכן גרושתו, טענו שיש להעביר את כל כספי הפיצויים לקופת הכינוס שלו וזאת בהסתמך על שני נימוקים.

ראשית, על הפיצויים הוטלו עיקולים ולכן הם חדלו להיות בעלי מעמד מיוחד של פיצויי נזיקין, אלא הם הפכו להיות כמו כל סכום רגיל שיש לחייב, שיש להעבירו לקופת הכינוס.

שנית, רוב הפיצויים כוללים את מרכיב אובדן השכר ולכן, לפי הלכת קוגן מדובר בכספים ששייכים לקופת הכינוס ולנושים.

החייב טען שאין להעביר את כל כספי הפיצויים לקופת הכינוס, מאחר שהלכת קוגן לא חלה על המקרה שלו. לדבריו, רוב הפיצויים שנותרו בידיו לאחר קיזוז תשלומי המל"ל הנם דווקא עבור הרכיבים של כאב וסבל והוצאות רפואיות וזאת מאחר שלדעתו יש לקזז את הסכום בסך של 180,000 ₪ רק ממרכיב אובדן השכר.

יחד עם זאת, הוא ציין שהוא מוכן להעביר לקופת הכינוס את סכום הפיצויים בניכוי סך של 300,000 ₪, שלו הוא זקוק לצורך מימון הוצאותיו הרפואיות וכי הוא כבר העביר לקופה סך של 150,000₪.

רק רכיב אובדן השכר שייך לקופת הכינוס ויחולק בין הנושים

בית המשפט דחה את טענת המנהל המיוחד לפיה הטלת העיקולים על הפיצויים הופכת אותם מבעלי מעמד של כספי פיצויי נזיקין למעמד של כל סכום אחר ששיך לחייב, ולכן יש להעביר את כולם לקופת הכינוס.

בית המשפט נימק זאת בכך שהעיקולים הוטלו עוד לפני שניתן פסק הדין שקבע שהחייב זכאי לפיצויים ולכן לא מדובר בסכום רגיל שהחייב היה זכאי לקבל, ושהנושה עיקל אך לא הספיק להשלים את העיקול לפני העברת הכספים אליו.

מנגד, בית המשפט גם דחה את טענת החייב וקבע שהלכת קוגן אכן חלה על המקרה דנן, מאחר שפסק הדין בערעור על תביעת הפיצויים שלו בפני בית המשפט העליון ניתן לאחר שניתנה הלכת קוגן.

לפיכך ובהתאם להלכת קוגן, באופן עקרוני, יש להעביר את רכיב הפיצויים בגין אובדן שכר בעבר ובעתיד לקופת פשיטת הרגל ואילו את יתר הרכיבים, לרבות בגין כאב וסבל והוצאות רפואיות, יש להעביר לחייב עצמו.

בהמשך לכך דן בית המשפט בשאלה איזה חלק מהפיצוי שנותר לשלם לחייב לאחר כל הניכויים ממנו, בסך של 447,958 ₪ כאמור, יש לייחס למרכיב אובדן השכר, שאותו יש להעביר כאמור לקופת הכינוס, ואיזה חלק ממנו יש לייחס ליתר המרכיבים, שאותם יש להשאיר בידי החייב.

כאמור, החלק היחסי של אובדן השכר שנפסק לחייב היווה 79.5% מתוך סכום הפיצויים הכולל בסך של כ-2 מיליון ש"ח.

לפיכך, יש לגזור סך של 79.5% מתוך הסכום הפיצויים הסופי שנותר בסך של 447,958 ₪ ומכאן שהמדובר בסך של 356,126 ₪.

מכיוון שמתוך סכום זה כבר הועבר לקופת הכינוס סך של 150,000 ₪, נותר להעביר ממנו לקופה סך של 206,126 ₪ בלבד. ברם, בית המשפט החליט ללכת צעד נוסף לקראת החייב ולהפחית מסכום זה סכום נוסף בסך של כ- 50,000 ₪ וזאת בגין הוצאותיו המשפטיות בגין הערעור בבית המשפט העליון וכן ועל מנת להקל עליו.

בהתאם לכך נפסק שעל החייב להעביר לקופת הכינוס סכום נוסף בסך של 156,000 ₪ בלבד, כך שבידי החייב נותר סך של 142,000 ₪ בסופו של דבר.

עוד בנושא: ביטול עיקול שהוטל בהוצאה לפועל על כספי פיצויים


תאריך:02/08/2020 16:38  מחבר: Bankruptcy Law
 
close